scriitorii, despre cărţile lor

Alexandru Bordian, despre “Casa Inglezi”

scris de citestema.ro
Editura Paralela 45; anul apariţiei: 2018; nr. pagini: 207

Editura Paralela 45; anul apariţiei: 2018; nr. pagini: 207

Casa Inglezi este un roman despre dezastru, zbenguieli și plăcerea de a spune minciuni.
O invitație într-o catastrofă, într-o lume fără de glorie.

Casa Inglezi povestește un eveniment care a adus Chișinăul în gura întregii lumi. Chiar și astăzi, în unele medii internaționale, se face referință la Chișinău, invocând acel act de cruzime: pogromul antievreiesc din 1903, izbucnit pe fundalul unor știri false, cu acordul tacit al puterii și al bisericii.

Platon, directorul ziarului Znamia i Znamia, hotărăște să-și exercite influența sa împotriva lui Newman, a cărui putere aparent, este nemărginită. Platon este detestabil prin viclenia, diabolismul și felul în care se ascunde după lamentări și accese de grandomanie. E un tip pe care nu-l poți modera. Se împotrivește, îți sare de sub control, încearcă să te supună, să te mintă, își etalează caracterul.

Newman, în schimb, este un om căruia istoria i-a înghițit totul, până și prenumele. În procesul de cercetare al subiectului, am găsit o listă cu victime ale pogromului și doar la Newman nu era nicio informație în afară de nume. Acest detaliu m-a provocat să-l caut, să-i reîntorc vocea și să-l las să-și spună povestea. Îmi pare rău că n-am putut să-i găsesc un destin mai bun, dar i-am lăsat o ușă întredeschisă.

Platon și Newman sunt doar suprafața, sunt păpușile grimate. Peștii mari stau în spatele lor, sunt mai puțini volubili, mai predispuși jocului și probabil mai aproape de adevăr. Natura umană, așa cum o găsim și-n prezent, e mai predispusă să aleagă partea ascunsă, partea diavolului.

Casa Inglezi are nebunie, irațional, erotism și cruzime. E o poveste a jocului puterii, și jocului în general. Am experimentat în fiecare capitol, făcându-l ca un labirint, din care ieși, cel puțin, zăpăcit.

Cu jocuri de putere între Chișinău, Odessa și New York, prologul secolului XX a început la Chișinău.

Nimeni nu se reține la Chișinău. Nimeni, de bună voie, nu se mută la Chișinău. Chiar și păpușarii pogromului nu sunt născuți la Chișinău, dar ei sunt stihia acestui oraș.

 

Text scris pentru citestema.ro. Cartea este disponibilă pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, libhumanitas.ro şi pe site-ul editurii Paralela 45.

 

Alexandru Bordian s-a născut pe 18 iunie 1988. A absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova și a făcut un masterat în Istorie Contemporană. A lucrat mai mulți ani în mass-media și a publicat eseuri, povestiri, critică literară în reviste de cultură. Anii 2015-2017 i-a dedicat scrierii romanului Casa Inglezi, în Barcelona, Veneția, Montpellier și Meknès.

despre autor

citestema.ro

Citeşte-mă! Citeşte, mă!

scrie un comentariu